Suuret ikäluokat ovat nyt jäämässä eläkkeelle ja monet sen myötä muuttamassa maalle. Tämän ovat huomanneet myös talokauppiaat, joten punaisia tupiakin on alettu rakentaa.

Mutta kyllä me nuoremmatkin kaipaamme virkitymispaikkaa työkiireitten keskellä. En tosin itse osannut aikaisemmin edes kuvitella, että minustakin tulisi punaisen tuvan ja perunamaan omistaja, mutta viime joulukuussa se tapahtui.

Ostimme silloin ystäväni Annen kanssa 1930-luvulla rakennetun mansardi-kattoisen punaisen talon 0,6 hehtaarin tontilla noin 1,5 tunnin ajomatkan päästä Helsingistä. Se on aivan kylätien varressa, joten sinne pääsee Helsingistä iltapäivällä myös linja-autolla ja aamulla takaisin.

Kolmionmuotoisen tontin toisella sivulla virtaa kylässä olevan järven laskuoja. Edellinen asukas, joka asui siellä vakinaisesti, on rakentanut saunalta portaat alas ja sinne suihkun, johon saa veden uppopumpulla. Kun viime sunnuntaina siellä käväisimme, isäntä kertoi edellisenä päivänä pulahtaneensa ojaan saunan jälkeen.

Kolmas sivu rajoittuu naapurin pihaan ja peltoon. Omaakin peltoa on pieni pala ja paikallinen maanviljelijä on sitä aiemmin viljellyt. Saa viljellä edelleenkin, mutta ehkä jossain vaiheessa erotan siitä pienen kasvimaan ja yrttitarhan. Anne on luvannut katsoa ikunasta, miten kasvit kasvavat.

Olemme joulukuusta asti tehneet hankintoja punaiseen tupaamme. Osa on ostettu kaupasta, osa kirpputoreilta tai netin huutokaupasta. Kierrätystä on siis toteutettu mahdollisimman paljon. Muutto tapahtuu helmikuun lopussa, joten pääsemme silloin eroon kotiemme tavaravarastoista. Suurin osa on tosin jo viety Annen veljelle, joka asuu tupamme lähellä.

Meidän molempien veljet ovat neuvoneet työkalujen ja muiden vastaavien hankinnoissa. Tänään kävin ostamassa sähkökäyttöisen moottorisahan. Veljiemme mielestä se sopii naisten käyttöön. Sillä teemme polttopuita mm. romahtaneesta navetasta. Tontilla kasvaa myös puita.

Kun tulin rautakaupasta kadulle, Anne soitti, että olemme myös onnellisia viljamyllyn omistajia. Ostamme luomuviljaa ja jauhamme siitä itse puuroaineksia ja jauhoja leivontaan. Leivät paistamme leivinuunissa. Olen maatalosta kotoisin, joten täytyy vain palauttaa mieleen lapsena opitut taidot.

Anne totesi puhelimessa, että siinä sinä nyt sitten kävelet keskellä Helsinkiä moottorisahalaatikkoa kantaen. "On se vähän erikoinen yhdistelmä", hän jatkoi naurua pidätellen.

Vaikka meitä omistajia on kaksi, niin tupamme on avoin myös meidän molempien ystäville. Monella heistä ei ole mitään paikkaa maalla, jonne mennä, joten toivomme tuvallemme runsasta virkistyskäyttöä myös yhdessä ystäviemme kanssa. Tätä varten sinne on jo alusta asti hankittu nukkumapaikat kahdeksalle henkilölle.