Pari- ja lähisuhteessa tapahtuva väkivalta on puhuttanut viime päivinä. Käytetään myös nimeä naisiin kohdistuva väkivalta, sillä valtaosassa tapauksista uhrina on nainen.

Parisuhteessa esiintyvää väkivaltaa esiintyy kaikkialla maailmassa, valitettavasti. Sen poistamiseksi, tai edes vähenemiseksi, on järjestetty erilaisia kampanjoita täällä Suomessakin.
Kampanjoilla ongelma halutaan tehdä näkyväksi, jotta se tunnistettaisiin ja siitä uskallettaisiin puhua.

Muistan yli kymmenen vuoden takaa ratikoissa olleet kuvat, joissa morsian on huntupäässä ja silmä mustana. Tekstinä oli "Rakkaus on pitkämielinen. Kuinka pitkämielinen?"

Väestöliitto yhdessä muiden toimijoiden kanssa on nyt aloittanut Kotirauhaa-kampanjan. Suomen Amnestylla on jo useamman vuoden ollut kampanja Joku raja!

Myös apua on saatavana. Naisten Linja antaa ilmaista puhelinneuvontaa, ohjausta ja tukea naisille ja tytöille, jotka ovat väkivaltaa, uhkaa tai pelkoa. Apua on saatavana usealla kielellä. Raiskauskriisikeskus Tukinainen auttaa seksuaalista väkivaltaa kokeneita.

Tutkimusten mukaan parisuhteessa tapahtuva väkivalta ei kuitenkaan ole vähentynyt Suomessa. Missä siis vika?

Syitä on varmasti monia. Tutkimusten mukaan sellaiset henkilöt, jotka lapsena ovat nähneet tai kokeneet väkivaltaa, helposti jatkavat "perinnettä" omassa perheessään. He eivät ole oppineet muita keinoja pahan olonsa tai suuttumuksensa ilmaisemiseen. Jollain tavalla tuo haitallinen tapa olisi saatava katkeamaan. Apua on kuitenkin vaikea lähteä hakemaan, jos asianosainen ei itse tunnista ongelmaansa.

Väkivalta on myös vallankäyttöä toista kohtaan. Fyysisen väkivallan lisäksi vallankäyttö voi ilmetä myös henkisenä ja hengellisenä väkivaltana. Luodaan painostava tai uhkaava ilmapiiri, rajoitetaan rahan käyttöä tai liikumisvapautta jne.

Kotona luodaan pohja lasten koko elämää varten. Siksi on tärkeää tukea perheitä, että siellä jaksetaan rakastaa niin hyvinä kuin pahoinakin päivinä, opitaan pyytämään ja antamaan anteeksi, tunnistamaan erilaisia tunteita ja käsittelemään
vihaa ja suutumusta terveellä ja turvallisella tavalla. Koulussa sitten täydennetään kotona luodulle pohjalle.