Kaatopaikalle menevä jätemäärä on saatava vähenemään ja uusiokäyttöön sopiva jäte mahdollisimman hyvin talteen, joten YTV Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta jakaa julkisena tiedotteena joka talouteen jäteoppaan. Minulle se tuli tänään.

Oppaassa on selkeästi esitelty
kuvien kanssa 13 jätelajia, mitä niihin kuhunkin kuuluu ja mitä ei sekä niiden keräyspisteet ja hyödyntäminen.

Kuvat on tärkeät, sillä minusta ne kertovat tekstiä selvemmin, miten laajasti jätteitä voidaan hyödyntää lajitelemalla ne. Samoin hyödyntämisen kertomisen pitäisi kannustaa jätteiden parempaan lajitteluun.

Mutta taas pitää opetella uusi sana, jota ensin luulin tekstiin jääneeksi painovirheeksi. Sana on energiajae.


Energiajae tarkoittaa useita muovilajeja, joista "valmistetaan kierrätyspolttoainetta, jota voidaan käyttää oheispolttoaineena esimerkiksi paperitehtaissa ja voimalaitoksissa. Pääkaupunkiseudulla ei ole tällä hetkellä energiajaetta hyödyntäviä laitoksia."

Eikö sille löytynyt paremmin asiaa kuvaavaa sanaa? Vai johtuuko se itäsuomalaisesta taustastani, ettei sanan jae-loppu avaudu minulle? Mieleeni tuli ensimmäisenä "Raamatun jae" ja vähän kaukaa haettuna "jakolaskun jakojäännös", jonka jollain lailla yhdistän siihen, mitä energiajakeella tarkoitetaan.

Yksi lajitteluryhmä on käyttökelpoiset vaatteet ja vanhat tavarat. Niiden keräyspisteiksi mainitaan kierrätyskeskukset, hyväntekeväisyysjärjestöt ja kirpputorit. Tämä on oikein hyvä juttu. Lisäksi mainitaan, että vaatteet ja kengät voi laittaa myös UFF:n ja Fidan keräysastioihin.

Oppaassa kannustetaan lajitteluun myös iskulauseella "Fiksu vähentää jätettä ja kierrättää loput". Siis samaa asiaa, josta puhuttiin Nuukuusviikolla.

Tärkeintä on sisäistää, miksi pitää vähentää jätettä. Jätteiden vähentämisestä pitäisi tulla kansalaisvelvollisuus, jonka jokainen hoitaa mielellään.