Olen ollut kahtena edellisenä viikonloppuna punaisella tuvalla. Kevät on kiireistä aikaa siellä, joten olen perustanut viljelypalstaa, kitkenyt vähän villiintynyttä pihamaata, leiponut ja siivonnut. Ja tietenkin myös saunonut ja levännyt.

Viikko sitten kävivät unkarilaiset ystäväni siellä. He nauttivat erityisesti saunomisesta ja kävivät jopa osittain kastautumassa joessa. Sen jälkeen grillasimme makkaraa. Olo oli ihanan rento, vain istua luonnon keskellä ja nauttia hyvästä seurasta.

Viljelypalstan perustimme pellon laitaan, joka on ollut kesantona useamman vuoden. Maan kääntäminen ei ollutkaan ihan helppoa, joten tein sitä useassa erässä. Ensin iskin lapion maahan ja sitten hyppäsin sen päälle. Näin sain sen uppoamaan kovaan multaan. Lopuksi möyhensin maan 5-piikkisellä talikolla ja poistin juuripaakut. On hienoa, kun kaikki tarvittavat työkalut löytyvät tilalta, kun vain etsii eri paikoista.

Viikko sitten sain kylvettyä herneet ja osan pavuista, eilen viimeistelin loput pavut ja yhden vaollisen perunaa.

Pihaa kitkiessä olen samalla tutkinut, mitä kasveja sieltä löytyy. Olen tunnistanut niistä vain osan, joten otin kaupungista mukaan muutamia puutarhakirjoja.

Talon perustusten korjaus on hyvässä vauhdissa. Annen veli hoitaa sen ja Anne on ollut hänellä apuna. Mitään suurempia yllätyksiä ei ole löytynyt.

Vesihuolto, lähinnä poistuva, on tuottanut vähän huolta ja niin päätimme laittaa jätevesihuollon kuntoon jo tässä vaiheessa. EU:n määräysten mukainen systeemi pitää olla käytössä viimeistään 2014.

Teetämme ensin jätevesisuunnitelman ja sen mukaan sitten toimitaan. Kaavailussa on, että laitamme kompostoivan vessan, johon voi laittaa myös muun biologisen jätteen. Tätä varten rakennetaan talon länsipuolelle terassi, jonka nurkkaan systeemi sitten laitetaan omaan komeroonsa.

Toiminta punaisella tuvalla on siis hyvin maanläheistä. Ja sellaista haluamme sen myös olevan. Vaikka keskinäiset keskustelumme, lähinnä Annen teologian opiskeluun liittyvät, ovat välillä joko hyvinkin syvällisiä tai sitten liikkuvat sfääreissä, niin linnut ja itikat saavat kyllä
huolehtia korkealentoisuudesta.

1610833.jpg  1610834.jpg
Anne tutkii tuvan alustaa ja minä sain herneet kylvettyä raparperien viereen.