Vietimme punaisella tuvalla ensimmäisen juhannuksen. Vieraina meillä oli sisareni sekä lauantaina kolme vierasta Helsingistä ja Annen veli.

Kun tulimme pihaan, niin terassilla olevan vanhan linnunpöntön aukosta lensi ulos lintu. Samalla kuului myös linnunpoikasten viserrystä. Hämmästyneenä menin tarkastamaan asiaa ja totta se oli, pöntössä oli linnunpesä ja poikasia.

Anne kertoi, että jo viikko sitten oli hänellä käyneet vieraat sanoneet, että terassilla on jossain linnun pesä poikasineen. He eivät vain löytäneet äänen lähdettä, sillä he arvelivat pesän olevan jossain ylhäällä.

Maaliskuussa kerroin linnunpönttöjen teosta ja mallina minulla oli navetasta löytynyt vanha pönttö. Se jäi kuistille pöydän alle rappujen viereen eikä kumpikaan tullut vieneeksi sitä muualle. Ilmeisesti linnuilla oli "asuntopula", sillä talitinttipariskunnalle se kelpasi pesäksi.

Siinä sitten vähän kauempaa välillä seurailimme, miten ahkerat ja huolehtivaiset vanhemmat vuorotellen veivät lihavia toukkia poikasilleen.
Pyrimme olemaan kuistilla ja sen lähistölä mahdollisimman vähän, ettei ruokintatouhu häiriintyisi.

Joskus linnut lensivät läheisestä sireenipensaasta suoraan pöntölle, joskus taas terassin kalusteiden kautta ikään kuin yrittäen harhauttaa meitä tarkkailijoita, ettemme löytäisi pesää. Kyllä linnut ovat viisaita!

Aattoiltana mietimme kokon polttoa ja siihen Anne ehdotti, että mitäs jos polttaisimme roskia "krematoriossa". Nimen roskienpolttopaikalle oli antanut edellinen asukas ja koska meillä ei ollut mitään syytä muuttaa sitä, niin pidimme sen.

Eihän siinä liekit korkealle kohonneet, mutta saimmepahan jotain tuntumaa avotuleen. Siinä meni sementtisäkkejä, maitotölkkejä ja muuta palavaa jätettä taivaan tuuliin.

Lauantaiaamuna laitoin leivinuuniin tulen, sisareni alusti pullataikinan ja minä leivoin kakun ja valmistin lihapaistoksen uunia varten.

Puumäärä osui nyt paremmin nappiin kuin edellisellä kerralla, sillä hiilien poiston jälkeen tarvitsi odottaa vain vähän aikaa, kun lämpötila oli sopiva pullille. Pinnalta ne kuitenkin meinasivat palaa, joten piti laittaa leivinpaperi päälle.

Piimäkakku onnistui nyt ihan nappiin, mutta lihapadan olisi pitänyt saada kypsyä vähän pidempään. Lounas oli kuitenkin tarjottava nälkäisille matkalaisille.

Juhannuspäivästä huolimatta alkoi sitten huussintekotalkoot. Terassinteko jää nyt tulevaisuuteen, mutta kompostoivan huussin tarvitsemme. Anne oli tehnyt pohjatyöt etukäteen. Hän on ollut lähes koko kesäkuun paikalla.

Kantavia osia varten tuli lankut Annen veljeltä, mutta seinät tehdään sortumaisillaan olevan navetan seinälaudoista. Anne hoiti niiden irrottamisen sorkkaraudalla ja tarvittaessa kirves apuna.

Talon perustuksen remontti on loppusuoralla odottaen nyt lähinnä jätevesisysteemin rakentamista. Suunnitelma on tekeillä ja sen valmistuttua tarvitaan vain kunnan viranomaisten hyväksyntä.

1677109.jpg  1677108.jpg  1677105.jpg