Jotta nuoret kiinnostuisivat vaaleista ja äänestämisestä, koulut järjestävät vaalipaneeleita ja varjovaaleja. Meiltäkin niihin yleensä osallistuu nuoret ehdokkaat, mutta tänään pidettyyn Etu-Töölön lukion paneeliin ei heistä kukaan päässyt, joten tehtävä lankesi vaalipäällikölle.

Edellisissä vaaleissa jouduin samoin kerran edustamaan nuoria koulupaneelissa. Silloin tilaisuuden järjestänyt opettaja rohkaisi minua sanoen, että kyllä hän heti näki, että on sellainen pilke simänkulmassa, jolla selviäisin nuorten kanssa. Ja niin selvisinkin.

Sama oli tänään. Muut panelistit olivat alle kolmekymppisiä. Esittäytyessäni kerroin edustavani KD:n nuoria, koska heistä ei kukaan itse päässyt. Ikääni en kertonut vaan totesin vain, että sisareni poika on juuri kirjoittanut ylioppilaaksi, joten edustan sitä ikäpolvea.

Oppilaat olivat yhdessä laatineet meille kymmenen kysymystä. Juontajapari toimi sujuvasti ja napakasti, joten asiassa ja aikataulussa pysyttiin.

Kouluruokailu oli ensimmäisenä. Vastasin, että hyvänmakuiseen ja terveelliseen kouluateriaan on panostettava, sillä siinä on kyseessä myös oppilaiden terveys - myös pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi pitää saada ilmaiset välipalat karkki- ja limuautomaattien tilalle.

Juontaja kysyi, mistä rahat ja siihen vastasin, että on kyse rahojen kohdentamisesta. Lapsiin ja nuoriin panostamalla säästetään kuluissa tulevaisuudessa.

Yleisö kuunteli aktiivisesti ja antoi välillä aplodeja. Loputkin kysymykset olivat ajankohtaisia ja konkreettisia nuorten elämässä ja koulumaailmassa.

Lopuksi toinen juontajista pyysi 18 vuotta täyttäneitä nousemaan ylös. Heitä oli noin puolet oppilaista. Sitten hän pyysi istumaan niitä, jotka aikovat äänestää. Suurin osa istuutui heti, mutta muutama
epäröi vähän ensin. Tämä herätti hilpeyttä muissa. Temppu oli minusta hieno oivallus juontajalta.

Toivottavasti koko paneeli aktivoi nuoria äänestämään ja jospa joku olisi jopa itse ehdokkaana seuraavissa vaaleissa. Kiitos koululle ja oppilaille hienosta kokemuksesta!
---
Eilen jäi kirjoittamatta, miten nykytekniikan avulla naisetkin hoitavat yhteyksiä. Osallistuin illalla Demon gender-työryhmän tapaamiseen ja meillä oli suora nettiyhteys Tansaniaan sen puolueiden naisverkoston kokoukseen. Ääni kuului molempiin suuntiin, mutta kuva näkyi vain Tansanian päässä. Me katselimme heistä still-kuvaa.

Tansanian naiset kiittelivät toukokuisen Suomen matkansa antia ja kyselivät naisten osallistumisesta tuleviin kuntavaaleihin. Kerroin, että naisehdokkaiden määrä on hieman noussut edellisiin vaaleihin verrattuna ollen noin 41 prosenttia kaikista ehdokkaista ja että Kristillisdemokraatit ovat
48 prosentillaan toisena puolueiden välisessä vertailussa.