Tänä iltana olin seitsemän muun helsinkiläisen KD-ehdokkaan kanssa yleisönä YLE:n Vaaliexpress-ohjelmassa. Se oli sarjan viimeinen ja suora lähetys Kulttuuriareena Gloriasta.

Aiheina oli pääkaupunkiseudun kaupunkien mahdollinen yhdistyminen ja sen vaikutukset, joukkoliikenne ja asuminen.

Yleisö sai etukäteen esittää kysymyksiä kirjallisesti. Kaikkia ei kuitenkaan voitu ottaa mukaan ohjelmaan. Minun kysymykseni oli, saataisiinko kaupunkien yhdistymisen avulla pääkaupunkiseudulle lisää turvakoteja. Nyt niitä ei nimittäin ole riittävästi. Kysymykseni ei valitettavasti mahtunut mukaan ohjelmaan.

Tällaisiin tapahtumiin osallistuminen on tärkeää myös ehdokkaille, varsinkin ensikertalaisille. Heitä olikin meidän joukossa useita. Kokemus on vahvempi, kun on itse paikalla ja näkee myös sen, mikä jää televison kuvaruudun ulkopuolelle.

Tilanteeseen on myös helpompi eläytyä paikan päällä ja saada mallia, miten käyttäytyä paneelitilanteissa. Siitä saa myös rohkeutta omiin kohtaamisiin äänestäjien kanssa. Se kannustaa myös ottamaan asioista selvää ja muotoilemaan omat vaaliteemansa mahdollisimman konkreettisiksi.

Tutustuminen muihin ehdokkaisiin on myös tärkeää. Se luo hyvää yhteishenkeä ja tukee varsinkin tulokkaita. Tämä meidän kokeneempien pitäisi aina muistaa.

Illasta jäi siis hyvä mieli ja tästä on hyvä jatkaa vaalipäällikön työtä.