Olin tänään jonkin aikaa Narinkkatorilla KDn "mökillä". Minulla oli hyvä keskustelu erään iäkkäämmän miehen kanssa. Hän oli huolissaan köyhien asemasta ja mielestäni ihan aiheesta.

Kerroin hänelle muun muassa, että olin vuosina 2001-2004 Helsingin työllistämistoimikunnan jäsen. Se oli hyvin opettavaista ja avasi näkökulmia monenlaisiin ihmiskohtaloihin.

Asuin silloin Pikku Huopalahdessa ja tunsin siellä ihmisiä, jotka kutsuivat itseään mielenterveyskuntoutujiksi. Minulle he valittivat sitä, että heillä on vain kaksi mahdollisuutta: olla työttömiä tai tehdä kokopäivätyötä.

Heidän voimansa eivät kuitenkaan riitä kokopäiväiseen työskentelyyn, joten pitäisi olla jotain siltä väliltä. Työttömiä he eivät halunneet olla, mutta se oli nyt ainut vaihtoehto.

Kerroin tästä työllistämistoimikunnan seminaarissa ja eräs kaupungin virkailija kysyi, että tarkoitanko sosiaalista työllistämistä. Sekunnin mietittyäni ymmärsin, että tästä ystävieni toiveessa on kysymys ja vastasin että kyllä.

Asiasta ei puhuttu vähään aikaan, kunnes eräässä kokouskutsussa kerrottiin, että työllistämistoimikunta lähtee Amsterdamiin tutustumaan sosiaaliseen työllistämiseen. Vow, ajattelin ja olin heti innoissani.

Lentomatkalla toimikunnan puheenjohtaja istui vieressäni ja hän sanoi, että olemme tällä matkalla sen perustella, mitä olin silloin seminaarissa sanonut. Olenkin käyttänyt tätä kokemustani esimerkkinä siitä, miten pienenkin puolueen edustaja voi vaikuttaa.

Kävimme mm. Ajaxin stadionilla, jonka huollon hoitaa sosiaalinen yritys. Tietty määrä työntekijöistä on vajaakuntoisia siten, että yhden työntekijän työpanosta tekeekin kolme. Nämäkin työntekijät saavat täyden palkan ja yhteiskunta maksaa kyseiselle yritykselle erotuksen.

Sosiaalinen yritys ei siten vääristä kilpailua, sillä kaikki työntekijät saavat työehtosopimusten mukaisen palkan, jolla he myös pystyvät elämään. Ja onhan tämä paljon inhimillisempää vajaakuntoisten kannalta ja myös järkevämpää yhteiskunnan tuen käyttöä.

Suomeen saatiin laki sosiaalisista yrityksistä vuonna 2004. Valitettavasti jostain syystä niiden määrä on vähäistä.

Yhtenä vaaliteemanani on kehittää sosiaalisten yritysten lisäämistä Helsingissä.