Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8.3. Tänä vuonnan se osuu lauantaille, joten Helsingissä naistenpäivän tapahtumat alkoivat jo torstaina.

Tämä päivä alkoi tasa-arvoministeri Stefan Wallinin "kahvikutsuilla" Kampin keskuksen pohjakerroksessa klo 8-9. Sieltä on suora yhteys sekä metroasemalle että Espoon ja kaukoliikenteen bussiasemille.

Meille naisjärjestöille kutsu oli tullut jo viikkoa aikaisemmin, mutta "suurelle yleisölle"
kutsu oli torstain lehdissä.

Menin tilaisuuteen puolen yhdeksän jälkeen, jolloin paikalla oli
kymmeniä ihmisiä, joukossa myös miehiä. Ministeri jakoi valkoisia ruusuja miespuolisen virkamiehen kanssa ja kahvipöydän tarjoilustakin vastasi miehet. Tasa-arvoviranomaisilta kuulin, että kahdeksalta siellä oli ollut jo suuri joukko ihmisiä odottamassa.

Aikaisemmin kahvitilaisuus oli ollut vain kutsuvieraille smolnassa, mutta Wallin oli halunnut vaihtaa paikkaa. Minusta oli hienoa, että ministerin kahvitilaisuus oli avoin kaikille ja tultiin sellaiseen paikkaan, missä oli mahdollista tavoittaa myös työhön kiiruhtavia ihmisiä.

Naisjärjestöjen ja tasa-arvoviranomaisten yhteinen valtakunnallinen päätapahtuma oli
iltapäivällä Lasipalatsissa olevassa Bio Rexissä Helsingin keskustassa. Tämä oli toinen kerta, kun tilaisuus järjestettiin laajapohjaisena yhteistyönä ja sen nimenä oli "Tasa-arvo vallan tavaksi". Salissa oli runsaasti yleisöä, mikä ilahdutti meitä järjestäjiä. Ohjelma on nähtävissä myös netissä osoitteessa www.kuntatelevisio.fi viimeistään alkuviikosta.

Ohjelmassa puolueiden "lupaukset paremmasta" esitettiin videolta. KD:n osuuden hoiti ansiokkaasti kansanedustaja Sari Palm.

Erikoisuutena tänä vuonna oli Primula-leipomon Markan leipä, jota jaettiin yleisölle. Leipä on pyöreä noin 10 cm halkaisijaltaan oleva ruisleipä. Kehitysvammaiset tempaisivat naisjärjestöjä tukien ja olivat leikkanneet leivästä 20 prosentin sektorin ennen leivän pakkaamista rusetillisiin muovipusseihin. Tämä kuvaa sitä, miten Suomessa naisten keskipalkka on 80 prosenttia miesten keskipalkasta. Ero on suurimpia EU maissa.

Järjestöt ja tasa-arvoviranomaiset esittäytyivät Bio Rexin aulassa. Omalle esittelypöydällemme olin saanut avuksi kaksi KD Naisten aktiivia. Oli ilo jakaa järjestömme uuden lehden KristAllin ensimmäistä numeroa. Muutamat ihan kehuivat nimeä ja sen ulkoasua. Myös itse lehti herätti kiinnostusta.

1370053.jpg          1370639.jpg
Naisten leipä on 80 prosenttia.