Olen jo usean vuoden ajan saanut työni kautta tuntumaa naisten aseman parantamiseen kehitysmaissa. Täällä Suomessa vierailevat ryhmät ovat puhuneet seminaareissa ja väliajalla on ollut mahdollista myös keskustella näiden naisten kanssa.

Kun marokkolaiselta naisjärjestöltä tuli vuonna 2002 Suomen naisjärjestöille pyyntö auttaa heitä naiskansanedustajien määrän lisäämiseksi, huomasin pian joutuneeni yhdyshenkilöksi tähän kumppanuuteen. Ensin yhteistyötä hoiti Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry ja nyt Naisten Kulttuuriyhdistys.

Puolueiden demokratiayhteistyöjärjestö Demo Finland tukee mm. Tansanian puolueiden naisia ja osallistuin Demon Tansanian matkalle toukokuussa 2007. Siellä luotiin pohjaa naisten kouluttamiselle yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja keskinäiseen yhteistyöhön yli puoluerajojen.

Demon gender-työryhmän jäsenenä sain kutsun tilaisuuteen, johon oli pyydetty niiden kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen edustajia, jotka tekevät myös tasa-arvotyötä.

Tilaisuus pidettiin eilen ja sen tarkoituksena oli luoda verkosto, jossa vaihdetaan kokemuksia ja tehdään yhteistyötä. Meitä oli paikalla yli 20 naista eri järjestöistä ja myös ulkoasiainministeriöstä.

Verkosto pitää yhteyttä sähköpostilla, mutta ainakin kerran vuodessa on tarkoitus järjestää koulutustilaisuus. Puheenjohtaja kyselikin meiltä aiheita, joita koulutuksissa voitaisiin käsitellä.

Ehdotin, että myös uskonnon merkitystä on käsiteltävä, sillä kehitysmaissa sillä on paljon suurempi vaikutus yhteiskunnassa ja ihmisten elämässä kuin täällä maallistuneissa länsimaissa.

Jos toinen osapuoli perustelee kantansa uskontoon kuuluvilla seikoilla eikä avustusjärjestön työntekijä ymmärrä siitä tuon taivaallista, niin eihän
asiat silloin etene.

Minusta se on jo toisen ihmisen kunnioittamista, että edes yrittää ymmärtää toisessa kulttuurissa elävän tai toista uskoa tunnustavan ajatusmaailmaa ja yrittää löytää yhteneväisyyksiä, joilla rakentaa siltaa yhteisymmärrykselle.

Ei se merkitse sitä, että samalla joutuisi luopumaan omasta uskostaan tai elämänkatsomuksestaan. Oma kokemukseni on, että siinä tarkentuu myös oma usko ja ajatustapa, koska joutuu vertaamaan niitä toiseen.