Viime viikonloppuna saimme ystäväni Annen kanssa punaisen tuvan hallintaamme. Perjantaina päivällä veimme Helsingistä auton tupaten täynnä tavaraa ja haimme sen jälkeen Annen veljeltä sinne jo aikaisemmin viedyt kalusteet, astiat ym.

Kun oli saatu tavaroita paikoilleen ja matot lattialle, alkoi olo jo tuntua kotoisalta ja myös todelliselta. Lauantaina kävimme ostamassa mausteita, ruokia ja muita perustarvikkeita ruuanlaittoon ja talouden hoitamiseen. Kassakuitista tuli puolen metrin mittainen ja loppusummakin oli sen mukainen. Siitä näki, mitä "kodin perustaminen" maksaa. Kassakin sanoi, ettei hän koskaan ennen ollut tällaista nähnyt.

Iltapäivällä opettelimme tulen laittamista tuvan leivinuuniin ja olohuoneen pystyuuniin, sillä ne on pääasiallinen lämmön lähde. Katossa on reikä molempiin vintillä oleviin makuuhuoneisiin, joten sielläkään ei sähköpattereita tarvitse käyttää. Illalla lämmitimme saunan. Kyllä oli nostalgista saunoa nokisessa saunassa! Puhtaaksi siellä siitä huolimatta tuli.

Polttopuiden sytyttämisessä oli ensin ongelmia, mutta lopulta sekin onnistui. Tosin leivinuuniin laitettu pataruoka meinasi palaa, koska saunalla ei vesipadan tuli meinannut millään syttyä ja siksi viivyimme siellä niin kauan.

Sunnuntaina kävimme jumalanpalveluksessa
Lammin kirkossa. Se on koristeellinen keskiaikainen kivikirkko ja se loi oman tunnelmansa.

Sunnuntaina totesimme, että kyllä ihan perusasioitten hoitaminen vie oman aikansa, mutta silti se on virkistävää vaihtelua kummankin elämään Helsingissä.

Halusimme opetella leivinuunin käyttöä myös paistamiseen, joten leivoimme pullaa. Siinä minä toimin virkaatekevänä epäpätevänä kotitalousopettajana Annelle. Pullien pyöritys tuotti hänelle vähän ongelmia, mutta lohdutin Annea, ettei ulkonäkö vaikuta pullan makuun. Pullien kohotessa kaikki epätasaisuudetkin häipyivät.

Taikinaan laitettiin mukaan myös luomujyvistä itsejauhettuja jauhoja, mikä aiheutti vähän ongelmia riittävän sitkon saamiseksi, mutta lopulta kaikki onnistui.

Olimme ostaneet lämpömittarin leivinuunia varten, mutta sen asteikko osoittautui vääräksi. Saimme pullat kuitenkin paistettua. Mikään ei palanut ja kaikki paistuivat kypsiksi.

Minä läksin maanantaiaamuna bussilla ja junalla Helsinkiin Annen jäädessä jatkamaan paikkojen järjestelyä. Tänään sinne on asennettu ilmalämpöpumppu vähentämään sähkönkulutusta silloin, kun emme ole itse uuneja lämmittämässä.

Näin siis alkoi punaisen tupamme tarina.

1370578.jpg Hyvin oli pullat uunissa.