Vietin koko hiljaisen viikon mökillä. Aluksi lepäilin ja hoidin vain perusasioita kuten uunien lämmitystä ja lumen luontia pihalta. Muun ajan luin, kuuntelin radiota tai cd:tä. Toisin sanoen nautin elämästä.

Keskiviikkona oli leipomapäivä. Kun yhdeltä sain viimeiset paistokset pois uunista, oli aika väsynyt mutta innostava olo: melkein kaikki onnistui. Ensimmäisenä uuniin meni rahkapullat, mutta valitettavasti leivinuuni oli silloin vielä liian kuuma. Leivinpaperitkin alkoi kärytä ja palohälytin piipata.

Olin luvannut Annelle, että teen linnunpöntöt, mutta olin unohtanut ottaa netistä teko-ohjeet. Löysin kuitenkin romahtaneesta navetasta yhden käyttämättömän linnunpöntön, joten sain siitä mitat. Annen veljeltä hain oikean levyistä lautaa ja sitten vain sahaamaan.

Koska puukkosahani kahvaa ei ollut löytynyt, oli käytettävä pokasahaa. Sen seurauksena mitat eivät menneet ihan kohdalleen, joten liiterin lattialta piti hakea puulastuja rakojen tilkkeeksi.
Minä naulasin pöntöt kokoon ja Anne porasi reiät sekä kiinnitti pohjaruuvit.

Annen veljen avustuksella saatiin pöntöt ripustettua ja nyt vain odotamme niihin asukkeja. Pöntöissä on kahden kokoisia reikiä, joten sen mukaan pitäisi tulla eri lintuja syömään kesällä hyttyset pois.
 
1411884.jpg    1411886.jpg     1411887.jpg

Lauantaina menimme Annen siskon ja hänen miehensä kanssa metsään
koivikkoa harventamaan. Kaadetuista puista on tarkoitus saada ensi vuonna polttopuita. Työtä se tosin vaatii. Rankojen lyhentämistä sähkösahallamme ja sitten suuremmat pitää vielä halkaista kirveellä. Siinä sitä voimat karttuvat ja tekniikkakin varmaan paranee harjoituksen myötä.

Elo mökillä on hyvin luonnonläheistä ja rauhallista. Kaiken kruunaa "puolisavusauna". Osa kiukaan savusta tulee nimittäin kivien läpi saunaan. Löylyt on silti makoisat.

1411888.jpg   1411885.jpg
Nykyajan tekniikka helpottaa elämää myös mökillämme ja kun vain osa kotiaskareista on "ympäristöystävällistä", niin sen kokee vain virkistävänä erilaisuutena. Mutta jos kaikki pitäisi tehdä käsin niin kuin "ennen vanhaan", niin ei siinä ehtisi liiemmin lepäilemään. Onkin löydettävä sopiva tasapaino perinteisten työtapojen ja nykyajan mukavuuksien kesken - ympäristövaikutuksia unohtamatta.