Olin tänä iltana afrikkalaisen gospel-musiikin konsertissa Temppeliaukion kirkossa. Siellä esiintyivät Lähetysseurasta Sakari Löytty ja Jakaranda-kuoro sekä M4-yhtye Namibiasta.

Mukanani konsertissa oli kahdeksan tansanialaista naispoliitikkoa, jotka ovat Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö ry:n eli Demon vieraana täällä Suomessa. Ryhmä on käynyt puolueiden naisjärjestöjen tapahtumissa ja tutustunut viranomaisten toimintaan, erityisesti tasa-arvoviranomaisten. Vierailuohjelman on laatinut Demon gender-työryhmä, jossa edustan KD Naisia.

Tapasin tansanialaiset jo eilen eduskunnan kansalaisinfossa pidetyssä yleisötilaisuudessa. Sieltä siirryimme Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry:n järjestämään tilaisuuteen, jossa kerroimme vieraillemme, miten puolueiden naisjärjestöt valmistautuvat syksyn kunnallisvaaleihin. Lopuksi oli keskustelua ja yhdessäoloa iltapalan merkeissä.

Minulta kysyttiin Kristillisdemokraattien kantaa muutamiin asioihin, joita he ihmettelivät Suomessa. Yksi helluntaiseurakuntaan kuuluva kertoi, miten Tansaniassa kristityt suhtautuvat penseästi poliittiseen toimintaan. Kun kyselin asiaa tarkemmin, hän
sanoi syyksi historialliset seikat eli aikaisemman sosialistisen yksipuoluejärjestelmän.

Tämän päivän tapaamiseen kopioin mukaan
kristillisdemokratian perusteet, jotka on puolueen englanninkielisillä nettisivuilla. Moniste otettiin mielihyvin vastaan ja siitä keskusteltiin aterialla ennen konserttia. Helluntailaissisar otti mukaansa yli jääneet kappaleet ja sanoi tomerasti jakavansa ne muille seurakunnassaan.

Konsertti kesti kaksi ja puolituntia ylimääräisen numeron kanssa, mutta aika ei tuntunut pitkältä. Afrikkalainen rytmi vei mukanaan ja yleisö osallistui aina välillä käsiä taputtamalla. Kun Jakaranda lauloi yhden laulun myös swahiliksi, sai se tansanialaisiin lisää liikettä.

Alussa ja lopussa esiintyivät kaikki esiintyjät yhdessä, joten meno oli sen mukaista ja korvissa tuntuu vieläkin. Ylimääräisen numeron aikana yleisö nousi seisomaan osan yhtyessä myös tanssiin.

Vieraat kiittivät iloisina konsertista ja matkalla hotellille kertoivat menevänsä siellä saunaan ensimmäistä kertaa elämässään. Tänään ylitettiin siis monenlaisia kulttuurisia rajoja.