Vapun alla uutisoitiin, miten joidenkin muuttolintulajien määrä on Suomessa selvästi vähentynyt viime vuosikymmeninä. Samaa on havaittu muuallakin Euroopassa. Syiksi arvellaan monia tekijöitä, ilmastonmuutoksen aiheuttama Saharan laajeneminen niistä yhtenä, koska Saharan eteläpuolelle muuttavat linnut joutuvat entistä tiukemmille autiomaan yli lentäessään.

Tuo uutinen säpsähdytti, sillä muistissani on vuosien takaa sanonta "hiljaisesta keväästä". Silloisen suositun hyönteismyrkyn DDT:n käyttö kiellettiin, koska tutkimuksissa havaittiin
sen siirtyvän ravintoketjussa eteenpäin. Uhkakuvana oli, että myrkky lopulta tappaisi kaikki linnut. Tuolta katastrofilta kuitenkin vältyttiin ja lintujen laulua voi edelleen kuunnella keväisin.

Kun vappuaamuna menin Punaisella tuvalla ulos, niin vastaan tuli ihana auringon paiste, keväisen maan voimakas tuoksu ja lukuisten lintujen iloinen laulu. Täytyy tunnustaa, että olen huono lintujen tuntija, sillä olin tunnistavinani lauluista vain muutaman, nimittäin talitintin, peipon ja rastaan. Mutta lintulajeja oli äänessä paljon enemmän. Täytyy tutustua tarkemmin lintukirjoihin tai BirdLifen nettisivuihin.

Lauantaina meille tuli kylään isompi porukka vieraita pitämään yhdistyksemme vuosikokousta. Joukossa oli yksi lintuharrastaja ja jo tulopäivänä hän tunnisti 12 lintulajia. Sunnuntaiaamuna hän ei malttanut nukkua pitkään vaan lähti ulos lintuja kiikaroimaan.

Jo sisällä hän oli kuunnellut teerien kuhertelua lähimetsässä.
Ja kuten laulussa sanotaan niin "koivun oksaan korkealle teki peippo pesän". En minä sitä olisi edes osannut etsiä sieltä, mutta kokeneena lintubongarina se oli hänelle helppoa.

Minulle hän kertoi, mikä lintu milloinkin lauloi ja kaiken kaikkiaan hän tunnisti 33 linnun laulun! Siihen totesin vain, että enhän minä edes tiedä niin montaa lintua nimeltä.

Suuri ilonaihe oli myös se, että kirjosieppopariskunta asettui taloksi yhteen pääsiäisenä tekimistämme linnunpöntöistä. Joten ainakin yksi kolmesta kelpasi. Toisenkin edessä näin yhden linnun pyörivän, mutta pönttö saattaa olla liian lähellä peipon pesäpuuta ja aiheutimme tahattomasti lintujen reviirikiistan.

Pari muuta vieraistamme tunsi taas kasveja, joten niitäkin tutkailimme yhdessä. Luonnon kukista tontilla on paljon valkovuokkoja, muutama sinivuokko ja pihaan istutettuna keltavuokkoja. Erikoisuutena oli eräs harvinainen kämmekkälaji. Lintuja en pystynyt kuvaamaan, mutta kukkia kyllä.

Myös vieraamme ihastelivat paikan kauneutta. Oli virkistävää viettää siellä pidennetty viikonloppu hyvien ystävien kanssa nauttien hienosta ja lämpimästä säästä sekä luonnon ihmeellisyyksistä.

1530010.jpg1530007.jpg1530009.jpg1530008.jpg