Sää suosi ensimmäistä Rollaattorimarssia ainakin Helsingissä. Töölössä meitä oli kaikkiaan parisenkymmentä henkeä, joista noin kolmasosa vanhuksia joko pyörätuolissa tai rollaattorin kanssa.

Kaikkien selkään laitettiin isot keltaiset laput, joissa luki Rollaattorimarssi - Rollatormarsch ja sitten lähdimme kohti Sibeliuspuistoa, joka on noin puolen kilometrin päässä Töölön palvelukeskuksesta. Matkalla tutkimme kukkivia pensaita ja kukkia.

Menimme puistossa pienen mäen päälle, jossa keskustelimme vanhusten asioista, ihailimme luonnon kauneutta ja nautimme auringon paisteesta. Tunnin kuluttua tuntui, ettei sieltä raaskisi lähteä pois.

Pari avustajaa oli varautunut pienellä tarjoilulla kaikille. Eräs vanhus lauloi meille "Oi katsohan lintua oksalla puun". Saattajana ollut tytär kertoi, miten äiti oli nuorena laulanut kuorossa.

Koko marssin ajan oli mukanamme dokumenttikuvaaja ja myöhemmin paikalle ilmestyi kuvaaja myös Lehtikuvasta. Hän oli myöhästynyt lähdöstä ja meitä lähestyessään totesi, että löysinhän minä teidät.

Perjantaina minulle soitti Ylen toimittaja Radio Suomesta ja halusi pari vanhusta haastateltavaksi suoraan lähetykseen jo vähän ennen marssia. Sain heidät palvelukeskuksen henkilökunnan avulla, toinen käytti rollaattoria ja toinen istui pyörätuolissa. Ohjelmalla oli suora vaikutus, sillä sen perusteella itse marssille tuli yksi nainen. Hän halusi kokea, millaista on ulkoiluttaa vanhuksia.

Kiitin toimittajaa siitä, että vanhusten ulkoiluasia sai julkisuutta hänenkin ohjelmansa kautta. Minun sekä molempien haastateltavien kanta oli, että tarvitaan lisää hoitajia, jotta useammat vanhukset pääsisivät myös ulkoilemaan. Toki vapaaehtoisia ulkoiluttajiakin tarvitaan, mutta se ei poista hoitajien lisäyksen tarvetta.

Ohjelman aikana paikalle sattui yksi palvelukeskuksen asukas, joka tuli juuri Töölön torilta. Häntäkin haastateltiin. Näin toimittaja sai ohjelmaansa kolme valaisevaa esimerkkiä vanhusten ulkoilumahdollisuuksista.
  • Jos pystyy liikkumaan ilman apuvälineitä, on itsenäinen ulkoilu helppoa.
  • Rollaattori helpottaa niiden liikkumista, joita se auttaa. Siihen voi tarvittaessa istahtaa lepäämään ja näin itsenäinen liikkuminen on mahdollista.
  • Pyörätuolia käyttävä tarvitsee ulkoiluun aina saattajan.
Kaikenkaikkiaan ensimmäisestä Rollaattorimarssista jäi kaikille osallistujille hyvä mieli ja sitä pidettiin tarpeellisena huomion herättäjänä tässä tärkeässä asiassa.