Takana on kiireinen viikko, johon sisältyi seminaareja ja kokouksia, sekä työhön että luottamustehtäviin liittyviä.

Tiistaina oli koko päivän kestänyt suunnitteluseminaari, jossa eri puolueiden edustajien kanssa rakensimme pohjaa Demon viestintästrategialle kotimaassa. Oli hienoa kokea, miten hyvin löysimme yhteisymmärryksen kohteista, tavoitteista ja keinoista tälle tärkeälle työlle.

Sen jälkeen oli Akavan Erityisalojen yhteiskunnallisen vaikuttamisen toimikunnan kokous. Siellä saimme laittaa pisteen koulutuspoliittiselle ohjelmalle, jota oli laadittu pitkään. Kevään liittokokous sen sitten hyväksyi siten, että hallitus tekee vielä joitakin stilistisiä korjauksia. Ne käsiteltiin toimikunnnan edellisessä kokouksessa ja hallitus hyväksyi ne kokouksessaa 29.5.

Ohjelmassa otetaan kantaa koulutuksen rakenteeseen ja opetukseen, aloituspaikkojen määriin ja rahoitukseen, opiskelijoiden tarvitsemaan ohjaukseen ja tukiin, työelämässä tarvittaviin taitoihin ja elinikäiseen oppimiseen sekä kansaivälistymisen merkitykseen.

Ohjelmassa pidetään tärkeänä sitä, että koulutuksen ja työelämän tarpeiden pitää kohdata toisensa - myös toimintaympäristön muuttuessa.

Keskiviikkona oli NYTKISin koordinoima seminaari prostituution kysynnän vähentämisestä. Siihen oli saatu rahoitusta ulkoasiainministeriöstä ja se liittyi Suomen ETYJ-puheenjohtajuuskauteen.

Puhujina oli viranomaisia ja kansalaisjärjestöjen edustajia sekä Suomesta että Virosta. Yleisö oli pääasiassa naisia, heidän joukossaan ilahduttava määrä KD:n naisia.

Paikkalla olleista miehistä suurin osa oli puhujia ja vain muutama varsinaista yleisöä. Ilahduin kuitenkin siitä, että heistä kaksi oli pappeja. Kahvitauolla kiitin heitä siitä, että he olivat tulleet paikalle.

Kerroin papeille, miten me naisjärjestöissä odotamme miesten esiintuloa prostituution vastustamisessa. Niin kauan kun se on vain meidän naisten asia, vastustus ei etene. Tästä papit olivat samaa mieltä ja kertoivat omassa työssään pitävänsä asiaa esillä.

Illalla oli eduskunnan kansalaisinfossa KD:n maahanmuuttajailta aiheena kotoutuksen ja koulutuksen sudenkuopat. Tarja Tallqvist sai taas monia evästyksiä eduskuntatyöhönsä, samoin neuvotteleva virkamies Meri-Sisko Eskola sisäasiainministeriöstä. Eskola kertoi, miten lainsäädäntöön on tulossa muutoksia. Ministeriössä tehdään eduskunnalle selvitys ongelmista ja eduskunta sitten linjaa, miten ne korjataan.

Kysymykseeni perheenjäsenten, erityisesti vaimojen kotoutuksessa sain vastauksen, että ongelma on ministeriössä jo huomattu. Korjauksia tarvitaan myös tutkintojen rinnasteisuuteen, sillä nyt niissä ilmenee kirjavuutta ja jopa syrjintää riippuen siitä, missä maassa tutkinto on suoritettu.

Torstai-iltana oli Helsingin seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston (YKN) kokous. Siellä tehtiin yksi maahanmuuttajia koskeva päätös, sillä YKN päätti tukea afrikkalaistaustaista seurakuntaa sen hankkiessa omaa toimitilaa yhä kasvavalle seurakunnalleen.

Perjantaina iltapäivällä oli Akavan Erityisalojen (AE) yksityissektorin neuvottelukunnan kesäseminaari, jossa käytiin läpi AE:n strategian valmistelua yksityissektorin kannalta. Sitä on käsitelty useaan kertaan myös Specian hallituksessa.

Tässä prosessissa on olen oppinut, miten tärkeää on tietää toiminta-ajatus, missio ja visio sekä saada ne juurrutettua kaikilla tasoilla. Tämä koskee niin yhdistyksiä kuin työpaikkojakin. Kaikkein vaikeinta on kuulemma saada ne toteutumaan käytännön tasolla.

Viime viikko oli siis taas poikkeuksellisen monipuolinen anniltaan, mutta kyllä sieltä se punainen lankakin löytyy: ihmisille paremmat elämän mahdollisuudet ja olosuhteet.