On taas aika palata blogin pariin. Loman jälkeen on kiirettä riittänyt, sillä oman työn lisäksi hoitelen Helsingin KD:n vaalipäällikön töitä.

Olen myös säästellyt käsiäni kirjoittamiselta, sillä osallistumiseni mökin remontteihin aiheutti jännetupentulehduksen molempiin käsiin. Syinä soran lapiointi ja styroxlevyjen leikkaaminen sopivaan kokoon. Näin siinä käy, kun "henkisen" työn tekijä siirtyy liian nopeasti ruumiillisen työn puolelle. Nyt kädet ovat jo paranemaan päin.

Jätevesijärjestelmän uusiminen oli aikamoinen prosessi. Vaikka netistä saa hyvät ohjeet, niin varsinainen kunnalla hyväksytettävä suunnitelma pitää teettää asiantuntijalla. Saimme sen juhannuksen jälkeen. Meille tuli maasuodatusjärjestelmä.

Jätevesijärjestelmän rakentaminen oli meille myös oppimisprosessi, sillä havaitsimme monia käytännön asioita, jotka pitää huomioida. Sen lisäksi, että kaivinkoneen pitää päästä paikalle myös kuorma-auton pitää päästä tuomaan suodatusosaan tarvittava sepeli ja sora. Yhteensä niitä tuli viisi kuormaa. Meillä ne eivät onneksi tuottaneet ongelmia.

Sepelille ja soralle pitää myös olla tilaa sellaisessa paikassa, mistä niitä on suhteellisen helppo traktorin etukuormaajalla noutaa.

Suodatuskentän mitat on 2x2x15 metriä ja sen päälle vielä yhdysputket mökin viemäristä kolmiosaiseen saostussäiliöön, jonka tilavuus on 2 500 litraa. Yhteensä pituutta on noin 20 metriä. Vain noin puolet kaivettavasta maasta menee takaisin, joten loppuosalle on oltava järkevä sijoituspaikka.

Meille se oli vanhan navetan maisemoiminen. Kuten olen aikaisemmin kertonut, navetta oli romahtamispisteessä. Sieltä otettiin kaikki sellainen, mitä voitiin nyt tai myöhemmin käyttää ja kaivinkone kaatoi loput siististi ja ne haudattin ylijäämämaan alle. Sinne se jäi noin 30 sentin paksuisena kenttänä.

Nyt takapihallamme on seitsemän "tötsää" ja koko takapihan nurmikko tuhoutunut. Maan tasoituksen jälkeen sieltä alkaa ruohoa työntyä pintaan, mutta uusi nurmikko on kylvettävä ja kukat istutettava uudelleen. Ne on nyt valeistutuksessa muualla.

Annen kanssa hoidimme lapioilla sepelin ja soran tasoitukset sen jälkeen, kun ne oli kipattu kaivannon toiselle reunalle. Hiki virtasi ja lihaksissa tuntui. Vajaa kaksi päivää siinä meni, kun systeemiä asennettiin paikoilleen. Salamavalojen räiskyessä mökin viemäriputki sitten yhdistettiin uuteen jätevesijärjestelmään. Se oli hieno hetki!

 1834374.jpg1834372.jpg1834378.jpg 
Montun pohjalle laitettiin sepeliä, jonka sisälle laitettiin kokoomaputket (2 x 15 m). Sen päälle laitettiin noin puoli metriä soraa useassa erässä, sillä se piti tiivistää tallomalla. Sitten taas sepeliä, jonka sisään laitettiin jäteveden imeytysputket (2 x 15 m). Molempien ilmastointiputket ulottuvat noin puolen metrin korkeuteen maanpinnan yläpuolelle. Kaikki eristettiin styroxilla ennen mullan laittoa.