Taivallahden seurakunnan kirjailijaillassa oli tänään aiheena Sari Näreen ja Suvi Ronkaisen toimittama kirja Paljastettu intiimi - Sukupuolittuneen väkivallan dynamiikka. Sari Näre alusti aihetta. Kysymysten ja kommenttien lisääntyessä siirryttiin sujuvasti keskusteluun, jossa väkivaltaa käsiteltiin hyvinkin laajasti.

Esiin nousi maamme historiasta johtuvat ja ihmisten mieliin koteloituneet tunteet, joita ei ole saatu eikä myöskään osattu käsitellä. Ne siirtyvät sukupolvelta toiselle ja purkautuvat fyysisenä, henkisenä ja/tai hengellisenä väkivaltana.

Nuoremman polven edustajat totesivat, että heidän ikäpolvellaan on jo välineitä ongelmien tunnistamiseen ja niiden käsittelyyn.

Toisaalta todettiin myös, miten väkivaltaisuus on lisääntynyt
nuorten parissa. Lääkkeeksi siihen tarvitaan aikuisten läsnäoloa ja puuttumista. Tämä koskee ensisijaisesti lasten vanhempia, mutta myös koulujen opettajia ja muita lasten ja nuorten kanssa tekemisissä olevia aikuisia.

Myös median vaikutus puhutti. Se tapa, millä se luo mielikuvia, linjaa arvoja ja paljastaa aikaisemmin intiimeinä pidettyjä asioita, voidaan katsoa yhdenlaiseksi väkivallaksi.

Keskustelu oli minusta antoisa ja avasi uusia näkökulmia suomalaiseen yhteiskuntaan ja mihin suuntaan se on menossa.

Toisaalta tapahtuu hyvääkin, kun kätkössä olleita menneisyyden asioita tuodaan päivänvaloon. Toisaalta taas yhteiskunta sirpaloituu ja lasten kasvurauhaa häiritsevät tekijät lisääntyvät.

Väkivallan syihin on uskallettava puuttua jo varhaisessa vaiheessa. Lastensuojelun on mentävä kaiken muun edelle, myös ilmaisuvapauden.